SNINA: Mesto chce zachrániť národnú kultúrnu pamiatku

31.10.2007 Snina

Snina 31. októbra (TASR) - Sninská samospráva má eminentný záujem na záchrane jedinej kultúrnej národnej pamiatky, ktorá sa nachádza v blízkosti centra mesta.
Sninský kaštieľ pochádzajúci z polovice 18. storočia nevyhnutne potrebuje výmenu strechy, okien a fasády, opravy inštalácií, rozvodov, kompletnej interiérovej časti vrátane omietok a pod.
\"Mienime využiť prostriedky z eurofondov na záchranu kultúrnych pamiatok, odkiaľ by sme mohli získať investície až do výšky 30 miliónov korún, preto zastupiteľstvo schválilo zmluvu o budúcej kúpnej zmluve s terajším vlastníkom, \" uviedol dnes pre TASR primátor Sniny Štefan Milovčík. Dodal, že budovu musí mesto získať do svojho vlastníctva, ak chce do obnovy pamiatky investovať.
V prípade, že bude samospráva úspešná, zrekonštruované dvojposchodové priestory kaštieľa chce v budúcnosti využívať na galériu a na spoločenské a kultúrne účely. \"Všetky aktivity, ktoré sa budú v budúcom zrenovovanom kaštieli konať, budú súvisieť s rozvojom cestovného ruchu v Snine a jej okolí, \" doplnil Milovčík.
Podľa primátora kaštieľ užívalo takmer 40 rokov sninské poľnohospodárske učilište. Začiatkom 90. rokov sa presťahovalo do nových priestorov a kaštieľ odkúpila súkromná osoba, ktorá prispela k jeho zhutneniu a k viacerým opravám.
 

Vyberte región